Notebook

Seholország fővárosában működik a ReNew Kft., ahol csak gyárilag felújított notebookokat árulnak – igen kedvező áron.

Az adatbázis által tárolt adatok az árak kivételével valósak.

 1. Készítsen új adatbázist notebook néven! A mellékelt három adattáblát (gep.txt, processzor.txt, oprendszer.txt) importálja az adatbázisba a fájlnévvel azonos táblanéven (gep, processzor, oprendszer)! Az állományok tabulátorral tagolt, UTF-8 kódolású szövegfájlok, melyek első sorai a mezőneveket tartalmazzák. A létrehozás során minden táblában állítsa be a megfelelő típusokat, és jelölje meg a kulcsnak alkalmas mezőt! A gep táblához adjon hozzá id néven egyedi azonosítót!

  Táblák

  gep (id, gyarto, tipus, kijelzo, memoria, merevlemez, videovezerlo, ar, processzorid, oprendszerid, db)
  id a notebook azonosítója (számláló), ez a kulcs
  gyarto gyártója (szöveg)
  tipus típusa (szöveg)
  kijelzo kijelzőjének mérete (szám)
  memoria memóriájának mérete MiB-ban (szám)
  merevlemez merevlemezének mérete GB-ban (szám)
  videovezerlo videovezérlőjének típusa (szöveg)
  ar pengőben kifejezett ára (szám)
  processzorid processzorának azonosítója (szám)
  oprendszerid operációs rendszerének azonosítója (szám)
  db jelenleg ennyi van a raktárban (szám)

  processzor (id, gyarto, tipus)
  id a processzor azonosítója (szám), ez a kulcs
  gyarto gyártója (szöveg)
  tipus típusa (szöveg)

  oprendszer (id, nev)
  id az operációs rendszer azonosítója (szám), ez a kulcs
  nev az operációs rendszer neve (szöveg)

  A következő feladatok megoldásánál a lekérdezéseket és a jelentést a zárójelben olvasható néven mentse! Ügyeljen arra, hogy a megoldásban pontosan a kívánt mezők, kifejezések szerepeljenek, felesleges mezőt ne jelenítsen meg!

 2. Készítsen lekérdezést, amely megadja az olyan, legalább 300 GB-os merevlemezű gépek gyártóját, típusát és kijelzőjének méretét, amelyekből legalább egy van a raktárban! (2van)
 3. Készítsen lekérdezést, amely megadja, hogy az egyes gyártók gépei közül hányféle típus van a bolt adatbázisában! (Nem szükséges, hogy jelenleg is készleten legyen!) (3gyarto)
 4. Készítsen lekérdezést, amely megadja a teljes árukészlet értékét! Az értéket millió pengőben írja ki! (4teljes)
 5. Olyan Asus vagy Dell gép vásárlását tervezzük, amelyen valamilyen Windows 7 operációs rendszer van. Készítsen lekérdezést, amely megadja, hogy a feltételnek megfelelő gépek közül melyik a legolcsóbb! Mivel nem azonnal szeretnénk vásárolni, nem szükséges, hogy a gép jelenleg is raktáron legyen. Jelenítse meg gép gyártóját és típusát! (5vasarlas)
 6. Egy nagyszabású rendezvény szervezője a teljes árukészlet minden 14” feletti, 2 GiB-nál (1 GiB=1024MiB) több memóriát tartalmazó gépét megvásárolja. Készítsen lekérdezést, amely az ilyen gépek darabszámát 0-ra módosítja! A lekérdezést nem szükséges futtatnia. (6nulla)
 7. Készítsen jelentést, amely az Intel processzoros gépeket a notebook gyártójának neve szerint csoportosítva, ár szerint csökkenő sorrendben jeleníti meg! A jelentés az említett mezők mellett tartalmazza a gép típusszámát, a processzor típusát és a memóriaméretet! A jelentést fekvő lapon hozza létre, az egyes oszlopok neve nagy kezdőbetűvel a következők legyenek: Gyártó, Típus, Processzor, Memória, Ár! A jelentést a megfelelő mezőket tartalmazó lekérdezéssel vagy ideiglenes táblával készítse elő! (7intel)