ELTE 2007-2012

A felsőoktatási intézmények számtalan szakot kínálnak a középiskolai tanulmányaikat befejezettek számára. A legtöbb lehetőséget országunk egyik legnagyobb egyeteme, az ELTE nyújtja.

 1. Készítsen új adatbázist elte néven! Az adatokat a jelentkezes.txt és a szak.txt szöveges állományban találja. Importálja az adattáblákat az adatbázisba jelentkezes és szak néven! Ezek UTF-8 kódolású, tabulátorral tagolt szövegfájlok, első soruk tartalmazza a mezőneveket. A jelentkezes táblában hozzon létre az néven kulcsnak alkalmas mezőt!
 2. Beolvasás után állítsa be a megfelelő adatformátumokat és kulcsokat!

  Táblák:

  szak (az, nev, kar)
  az A szak azonosítója (szám), ez a kulcs
  nev A szak neve (szöveg)
  kar A szakhoz tartozó kar rövidítése (szöveg)

  jelentkezes (az, ev, szakaz, ossz, elso, felvett, pont, forma, munkarend, tamogatott)
  az A jelentkezés azonosítója (számláló), ez a kulcs
  ev Az év, amelynek adatait vizsgáljuk (szám)
  szakaz A jelentkezési adatokhoz tartozó szak azonosítója (szám)
  ossz Az adott paraméterű szakot megjelölő felvételizők száma (szám)
  elso Az adott paraméterű szakra első helyen jelentkezettek száma (szám)
  felvett Az adott paraméterű szakra felvettek száma (szám)
  pont Az adott paraméterű szakra bekerüléshez szükséges pontszám (szám)
  forma A képzési forma (szöveg); lehetséges értékei: A-alap, M-mester, O-osztatlan
  munkarend A képzés munkarendje (szöveg); lehetséges értékei: N-nappali, E-esti, L-levelező
  tamogatott Megadja, hogy a képzés államilag támogatott-e (logikai)

  Készítse el a következő feladatok megoldását! Ügyeljen arra, hogy a megoldásban pontosan a kívánt mezők, kifejezések szerepeljenek, felesleges mezőt ne jelenítsen meg! A megoldásait a zárójelben lévő néven mentse el!

 3. Készítsen lekérdezést, amely az olasszal kapcsolatos szakok nevét és karát listázza ki név szerinti ábécérendben! (03_olasz)
 4. Adja meg lekérdezés segítésével, hogy az egyes években hány főt vettek fel alap- vagy osztatlan képzésre! (04_kezdes)
 5. Készítsen lekérdezést, amely megadja, hogy az adatbázisban feldolgozott időszak alatt hány képzésnél fordult elő, hogy az első helyen jelentkezők száma az összes jelentkezők számának tizede alatt maradt! (05_nyolcvanas)
 6. A karok minden ősszel nyílt napon tájékoztatják leendő hallgatóikat az általuk indított szakokról. A fizikusnak készülő Péter elment a megfelelő kar nyílt napjára. Mely szakokról kaphatott tájékoztatást? Készítsen lekérdezést, amely megadja azon szakok listáját, amelyeket ugyanazon a karon képeznek, mint a fizikusokat! A listában a "fizikus" szak ne jelenjen meg! (06_nyiltnap)
 7. Készítsen jelentést, amely a 2012-es év ponthatárait listázza az államilag támogatott nappali képzések esetén! Az adatokat kar szerint csoportosítva, szak neve szerinti ábécé sorrendben jelenítse meg a minta szerinti jelentésfejjel és elrendezésben! Ügyeljen arra, hogy minden adat teljes szélességében látható legyen! A jelentést lekérdezéssel készítse elő! (07_nyolcvanas)
 8. Adja meg azon szakok listáját, ahol 2012-ben a ponthatár magasabb volt, mint négyszáz! A listában jelenítse meg a szak nevét és a kart, ahol a szakot tanítják, valamint a ponthatárt! A listát rendezze pontszámok szerint csökkenőleg! (08_negyszaz)
 9. Adja meg, hogy 2010-ben mely szak(ok)ra volt a legnehezebb bekerülni! (09_nehez)
 10. Adja meg, hogy 2012-ben az egyes karok az egyes képzési formákon hány szakot indítottak! (10_formak)
 11. Lekérdezés segítségével adja meg azt a kart, ahová a legtöbben jelentkeztek első helyen 2012-ben államilag támogatott képzésre! (11_legtobbtamogatott)