A. C. Kiadó

Agatha Christie még mindig a legnépszerűbb regényírók közé tartozik. Az A.C. Kiadó az ő regényeinek kiadására specializálódott. A műveket magyarul és angolul közös kötetben jelentetik meg. Az adatbázis a detektívregényeket és az azokra leadott rendeléseket tartalmazza.

  1. Készítsen új adatbázist ackiado néven! A mellékelt állományokat (regeny.txt, rendeles.txt) importálja az adatbázisba a fájlnévvel azonos táblanéven! Az állományok tabulátorral tagolt, UTF-8 kódolású szövegfájlok, az első soruk a mezőneveket tartalmazza. A rendeles táblához adjon hozzá id néven egyedi azonosítót! A létrehozás során állítsa be a megfelelő típusokat és a kulcsot!

    Táblák:

    regeny (id, kategoria, magyar, angol, ev, ar)
    id a regény azonosítója (szám), ez a kulcs
    kategoria a regény kategóriája (szöveg), ha Hercule Poirot vagy Miss Marple szerepel a történetben, akkor a Poirot, illetve a Marple név szerepel, egyébként üresen marad (nincs olyan mű, amelyben közösen szerepelnek)
    magyar a regény magyar címe (szöveg)
    angol a regény eredeti, angol címe (szöveg)
    ev az első angol kiadás éve (szám)
    ar a regény jelenlegi ára (szám)

    rendeles (id, datum, regenyid, darab)
    id a rendelés azonosítója (számláló), ez a kulcs
    datum a rendelés időpontja (dátum)
    regenyid a rendelt regény azonosítója (szám)
    darab a rendelt darabszám (szám)

    A következő feladatok megoldásánál a lekérdezéseket a zárójelben olvasható néven mentse! Ügyeljen arra, hogy a lekérdezésben pontosan a kívánt mezők szerepeljenek, felesleges mezőt ne jelenítsen meg!

  2. Készítsen lekérdezést, amely ábécérendben jeleníti meg az 1945 előtt született regények magyar címét! (02_1945)
  3. Készítsen lekérdezést, amely felsorolja azon regényeket, amelyeknek magyar vagy angol címében szerepel a Poirot név! A magyar és az angol címet jelenítse meg! (03_poirot)
  4. Készítsen lekérdezést, amely megadja, hogy Agatha Christie melyik Miss Marple történetet írta meg először! A mű angol címét jelenítse meg! (04_marple)
  5. Készítsen lekérdezést, amely megadja, hogy hány olyan művet írt Agatha Christie, amelyben sem Poirot, sem Miss Marple nem szerepel! (05_darab)
  6. Készítsen lekérdezést, amely megadja, hogy mennyi volt eddig a kiadó bevétele! (06_bevetel)
  7. Egy-egy műből annyit nyomtattak előre, hogy ha legalább 750 darabot megvesznek belőle, már megtérült a befektetés. Lekérdezéssel adja meg azon művek magyar címét és az eladott példányszámot, amelyek már túllépték ezt a határt! (07_megterult)
  8. Megrendeltük „Az alibi” című könyvet, pedig már ott volt a könyvespolcunkon. A kiadó szívesen kicseréli, de csak egy pontosan vele egyező árú könyvre! Készítsen lekérdezést, amely kilistázza azon művek magyar címét, amelyek szóba jöhetnek! (08_alibi)