Felajánlás

Egy város legforgalmasabb bevásárlóközpontjában minden kedden jótékonysági napot tartanak. Ekkor a vevők dönthetnek úgy, hogy a fizetendő és a következő százasra kerekített összeg közé eső részről lemondanak, felajánlva azt közösségi célra. A bevásárlóközpont a befolyt összeget megduplázza és azt adja át a megjelölt célra. Az adatbázis a 2008. év első három hónapjának adatait tartalmazza.

 1. Készítsen új adatbázist felajanlas néven! Importálja az adattáblákat az adatbázisba a cel.txt és a felajanlas.txt állományokból az állománynévvel megegyező néven! Ezek UTF-8 kódolású, tabulátorral tagolt szövegfájlok, első soruk tartalmazza a mezőneveket.
 2. Beolvasás után állítsa be a megfelelő adatformátumokat és kulcsokat! A felajanlas táblához adjon hozzá az néven egyedi azonosítót!

  Táblák:

  cel (az, megnevezes, civil)
  az A közösségi cél azonosítója (szám), ez a kulcs
  megnevezes A közösségi cél megnevezése (szöveg)
  civil Értéke igaz, ha a célt civil összefogással valósítják meg, hamis, ha az önkormányzat felügyeletével (logikai)

  felajanlas (az, datum, celaz, szamlaaz, osszeg)
  az A felajánlás azonosítója (számláló), ez a kulcs
  datum A felajánlás dátuma (dátum)
  celaz A felajánlás céljának azonosítója (szám)
  szamlaaz A felajánláshoz tartozó számla napon belüli azonosítója (szám); minden nap 1-től indulva, időrendben folyamatosan sorszámozzák a számlákat
  osszeg A felajánlott összeg (szám)

  Készítse el a következő feladatok megoldását! Ügyeljen arra, hogy a megoldásban pontosan a kívánt mezők, kifejezések szerepeljenek, felesleges mezőt ne jelenítsen meg! A megoldásait a zárójelben lévő néven mentse el!

 3. Készítsen lekérdezést, amely a civil célokat sorolja fel! (3civil)
 4. Készítsen lekérdezést, amely időrendben megadja a 99 forintos felajánlások dátumát és a számlaazonosítóját! Ügyeljen arra, hogy a napon belül is időrendben legyenek az adatok! (4legtobb)
 5. Az üzlet minden kedden megjelöl legfeljebb 4 célt, amelyre a vásárlók felajánlhatják a szabályzatban megszabott összeget. Állapítsa meg lekérdezés segítségével, hogy 2008. március 4-én mire lehetett felajánlást tenni! Ügyeljen arra, hogy minden megjelölt cél pontosan egyszer jelenjen meg! (5marc4)
 6. Sokan úgy vélik, hogy a fenti feltételek mellett az emberek szívesebben ajánlanak kisebb összeget, ezért gyakrabban hagynak ott 10, mint 90 forintot. Vajon tényleg így van-e? Adja meg lekérdezés segítésével a tárolt felajánlások alapján, hogy a vásárlók hányszor ajánlottak fel 10, és hányszor 90 forintot! (6hanyszor)
 7. Készítsen lekérdezést, amely megadja, hogy az egyes célokra – a cég kiegészítésével együtt – milyen összeget adott át a bevásárlóközpont! (7celonkent)
 8. Az önkormányzat által felügyelt célokra befolyt felajánlásról minden hónapban részletes kimutatást kell készíteni, amelyben célonként, azon belül naponként csoportosítva szerepelnek a számlaazonosítók és az összegek. Készítsen jelentést, amely előállítja a márciusi kimutatást. A jelentés készítését lekérdezéssel készítse elő! Ügyeljen arra, hogy a jelentésben minden adat olvasható legyen! (8marcius)