Repülőtér

A biztonságos légiközlekedés tervezéséhez a repülőterek adatait nyilvánosságra hozzák. Ez többek között azért fontos, mert például a nehezebb teherszállító repülőgépek csak betonozott pályára tudnak leszállni. A magyarországi repülőterek kifutópályáinak adatai állnak rendelkezésre a palyak.txt állományban. Fontos tudnia, hogy a kifutópályák téglalap alakúak.

 1. Készítsen új adatbázist repter néven! Importálja az adattáblát az adatbázisba palyak néven! A txt típusú adatállomány ISO8859-2 kódolású, tabulátorokkal tagolt és az első sora tartalmazza a mezőneveket.
 2. A létrehozás során állítsa be a megfelelő típusokat! A palyak táblához adjon hozzá sorszam néven egyedi azonosítót!

  Tábla:

  palyak (sorszam, nev, hossz, szelesseg, anyag)
  sorszam A kifutópálya azonosítója (számláló), ez a kulcs
  nev A repülőtér neve (szöveg)
  hossz A kifutópálya hossza méterben (szám)
  szelesseg A kifutópálya szélessége méterben (szám)
  anyag A kifutópálya borításának anyaga (szöveg); értéke fű vagy beton

  Készítse el a következő feladatok megoldását! A zárójelben lévő néven mentse el azokat!

 3. Listázza lekérdezés segítségével a betonozott kifutópályák minden adatát! (3beton)
 4. Készítsen lekérdezést, amellyel felsorolja az 1500 méteres és ennél hosszabb kifutópályákat! Csak a repülőtér neve és a pálya hossza jelenjen meg, más adat ne! (4hosszuak)
 5. Adja meg lekérdezés segítségével azoknak a repülőtereknek a nevét, ahol egynél több beton kifutópálya van! (5tobb)
 6. Lekérdezéssel határozza meg, hogy melyik repülőtéren található és milyen nagyságú a legnagyobb területű füves kifutópálya! (6maxterulet)
 7. Adja meg lekérdezés segítségével azoknak a repülőtereknek a nevét, ahol csak füves kifutópálya van, nincs betonborítású! Minden repülőtér neve csak egyszer jelenjen meg a listában! (7fuves)
 8. Készítsen jelentést, melyben a repülőterek neve szerint, azon belül a kifutópályák anyaga szerint csoportosítva jeleníti meg a pályák hosszát és szélességét! (8jel)