Utasfelmérés

A budapesti utazási szokásokat rendszeresen vizsgálja a közlekedési vállalat. Az autóbuszjáratok terhelését és kihasználtságát utasszámlálással és úticél-felméréssel vizsgálják.

A felmérők a megállóba érkező (és ténylegesen utazni akaró) személyt, vagy együtt érkező személyeket (továbbiakban együtt utazó utasok) megkérdik utazásuk céljáról. A célt és kérdezés időpontját, valamint az együtt utazó utasok számát feljegyzik.

Az adatbázisban a 20E busz Keleti pályaudvartól Káposztásmegyerig közlekedő viszonylatának és az ott végzett felmérés adatainak egy része szerepel. Rendelkezésre állnak a 20E busz vonalán a megállók nevei, és a megállókban a felmérőbiztosok által rögzített adatok üzemkezdettől délig.

A biztonságos légiközlekedés tervezéséhez a repülőterek adatait nyilvánosságra hozzák. Ez többek között azért fontos, mert például a nehezebb teherszállító repülőgépek csak betonozott pályára tudnak leszállni. A magyarországi repülőterek kifutópályáinak adatai állnak rendelkezésre a állományban. Fontos tudnia, hogy a kifutópályák téglalap alakúak.

 1. Készítsen új adatbázist felmeres néven! A mellékelt állományokat (utazas.txt, megallo.txt) importálja az adatbázisba a fájlnévvel azonos táblanéven! Az állományok tabulátorral tagolt, UTF-8 kódolású szövegfájlok, az első soruk a mezőneveket tartalmazza. A létrehozás során állítsa be a megfelelő típusokat és kulcsokat!

  Táblák

  utazas (az, honnan, hova, mikor, letszam)
  az Az adatrögzítés azonosítója (számláló), ez a kulcs
  honnan A megálló neve, ahol az adatrögzítés történt (szöveg)
  hova Az együtt utazók által megadott célmegálló neve (szöveg)
  mikor Az adatrögzítés időpontja (idő)
  letszam A megállóba együtt érkező utazók száma (szám)


  megallo (nev, menetido)
  nev A megálló neve (szöveg), ez a kulcs
  menetido A busz menetideje az induló végállomástól a megállóig (idő)

  A következő feladatok megoldásánál a lekérdezéseket és a jelentést a zárójelben olvasható néven mentse! Ügyeljen arra, hogy a lekérdezésben pontosan a kívánt mezők szerepeljenek, felesleges mezőt ne jelenítsen meg!

 2. Készítsen lekérdezést, amely a "Vadgesztenye utca" megállóban várakozó megkérdezett utasok felmérési idejét, célállomását és az együtt utazók számát sorolja fel! (2vad)
 3. Lekérdezés segítségével határozza meg, hogy a legnagyobb létszámú csoport melyik megállóból hova szeretne utazni, mikor történt a kikérdezésük és hányan utaznak! (3csoport)
 4. Adja meg lekérdezés segítségével, hogy a "Chinoin utca" megállóban 7:00 és 8:00 óra között először megkérdezett utasok melyik megállóba kívántak utazni! (4koran)
 5. Adja meg lekérdezés segítségével azt a két megállót, amely között a legtöbb utas közlekedett a teljes felmérési időszakban! Az eredményben a két állomás neve és az utasok számának összege jelenjen meg! (5forgalmas)
 6. Készítsen lekérdezést, amely meghatározza, hogy a "Chinoin utca" megállótól a "Vadgesztenye utca” megállóig mennyi a menetidő! Az eredményt tetszőleges formátumban megjelenítheti. (6menet)
 7. Készítsen jelentést, amely kilistázza, hogy a "Vadgesztenye utca" megállóban óránként hány utast kérdeztek meg! A jelentés létrehozását lekérdezéssel vagy ideiglenes táblával készítse elő! A jelentés elkészítésekor a mintából a mezők sorrendjét, a címet és a mezőnevek megjelenítését vegye figyelembe! A jelentés formázásában a mintától eltérhet. (7idodb)