Időjárás

Egy téli nap időjárási adatai állnak rendelkezésünkre az idoadat.txt nevű, tabulátorral tagolt, UTF-8 kódolású szöveges állományban. A méréseket Kékestetőn éjféltől kezdve óránként végezték, így összesen 24 időpont adatai állnak rendelkezésünkre. Végezze el a mért adatok kiértékelését a leírásnak és mintának megfelelően táblázatkezelő program segítségével!

A megoldás során vegye figyelembe a következőket:

Feladatok

 1. Importálja az adatokat az idoadat.txt állományból, majd mentse el idojaras néven a táblázatkezelő alapértelmezett formátumában!
 2. Szúrjon be az első oszlop elé egy oszlopot! A rovatcím legyen: "A mérés ideje"!
 3. A táblázatban szereplő időjárási jellemzőket minden egész órában megmérték. Az első mérés 0 órakor történt. Töltse ki ennek alapján az első oszlopot! Az időpontok számformátuma a mintával megegyező legyen!
 4. A szélerősség és légnyomás mért adatainál – a mintának megfelelően – a "km/h", illetve a "hPa" mértékegység jelenjen meg az adatoktól szóközzel elválasztva! A páratartalom értékeit százalék formátumban jelenítse meg!
 5. Határozza meg a 32. sor megfelelő celláiban, hogy mekkora volt az adott napon az átlaghőmérséklet, az átlagos szélerősség, az átlagos légnyomás és az átlagos páratartalom! Az átlagértékeket két tizedesjeggyel, a kategóriáknak megfelelő mértékegységekkel jelenítse meg!
 6. Számítsa ki, hogyan változott a nap folyamán óránként a légnyomás! Ehhez a Légnyomás változása rovatban 1:00 órától kezdve határozza meg, hogy mennyivel több a légnyomás az egy órával korábbi értéknél! A kiszámolt adatok formátuma a légnyomásértékeknél beállított legyen!
 7. A Napszak rovatban az "éjjel", illetve "nappal" kifejezéseket jelenítse meg hibamentesen másolható függvény segítségével annak megfelelően, hogy az adott mérés éjjel vagy nappal volt-e! A nappal napkeltétől napnyugtáig tart (a határidőpontokat is beleértve). A napkelte és a napnyugta időpontja a mért adatok előtt található meg.
 8. A G oszlop megfelelő celláiban határozza meg a napi hőingást (a mért legmagasabb és legalacsonyabb hőmérséklet különbsége), valamint az éjjeli és nappali átlaghőmérsékletet! (Ehhez célszerű a Napszak rovatban kiszámolt értékeket is használnia.) Az átlagértékeknél 2 tizedesjegyet jelenítsen meg! Használhat segédtáblázatot a K, L oszlopokban, ha szükséges.
 9. Készítsen az alábbiak szerint diagramot a táblázatot tartalmazó munkalapra, mely a hőmérséklet alakulását mutatja óránként! Olyan típust válasszon, melyen minden adatpont látszik! A diagram további jellemzői:
  1. A diagram címe: "A Celsius-fokban mért hőmérséklet" legyen!
  2. Az értéktengelyen a beosztások -6 és +6 Celsius-fok között egy fokonként legyenek!
  3. A diagramnak ne legyen jelmagyarázata!
  4. A vízszintes tengely feliratai (az időpontok) a diagram alatt helyezkedjenek el!
  5. A diagram, valamint a tengelyfeliratok méretét úgy válassza meg, hogy az időpontok vízszintesen legyenek olvashatók!
  6. Az egyes időpontokhoz tartozó értékek könnyebb meghatározásához jelenítse meg a függőleges vezetőrácsokat!
 10. Formázza a táblázatot a minta alapján!

Minta